20 Kasım 2008 Perşembe

Instyle yazarları da cadıyı okuyor




Instyle dergisini her ay başı alır, okunması kolay ve eğlenceli bir dergi olduğu için genelde kısa sürede bitiririm. Bu ayda rutin olarak aldığımda "The Look" sayfasının konuğunun Burberry olduğunu görüp sevinerek okumaya başladım. Satırlar ilerledikçe bu yazı bana bir tanıdık gelmeye başladı, dikkatle baktığımda benim 13 Eylül'deki aynı konudaki yazımla ciddi benzerlikler olduğunu gördüm. Yazının başı ve sonu benim yazımın neredeyse aynısı idi, bu kadar benzerlik tesadüf olamazdı. Haklarını yemeyeyim bazı farklarda vardı tabi ki, Christopher Bailey'nin Burberry'e geliş oykusu araya sıkıştırılmış, yazarımız dikkatli davranıp benim kahve ve toprak tonları diye dalgaya düşüp yaptığım yanlışı, haklı olarak kahve kelimesini çıkartarak doğru olarak yazmıştı.. gibi.

Kendi haline bir insan olarak bu yaklaşım beni hayrete düsürüp, Instyle dergisi yazarları ile ilgili kafamda ciddi soru isaretleri yarattı, bir moda blogu sahibi olarak normalinin tersi olması gerekmez miydi diye düşündüm. Bu olay konusunda ben mi fazla evhamlıyım yoksa iki yazı arasındaki benzerliği siz de görüyor musunuz?

31 yorum:

serap dedi ki...

Cadıcım bu konuda çok hassasım,çünkü bu konu sevdiğim bir başka bolg yazarı arkadaşımın başına geldi ve aynı dergi ve aynı yazar tarafından.

En çok kızdığım gidip hakkınızı asla arayamayacagınız.sizi nasıl bir yanır verilceğini çok iyi biliyorum.yaptıkları hiç etik değil.çalarak ve çırparak nereye kadar??? ve neden hala bu dergiyi alıyorsunuz ???? Ben yaklaşık 1 yıldır bu dergiyi almıyorum.Ve bunun benzeri bir dergide çalışmış biri olarak hiç onay verilmeyecek eylemler yaptıklarını düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

esinlenmiştir:))

Adsız dedi ki...

gerçekten okurken hayrete dustum bazi cumleler tipatip ayni en ufak bi kelimeyi bile degistirmemis acaba o derginin editorune mail atamaz miyiz yapacak bir sey olmasa bile en azindan bu tur hareketlere sessiz kalmadigimizi gosterebilirdik belki

Nihan dedi ki...

Hemen eve gidip hard copyden okuyacagim. Ama bence hic de tam tersi olur diye dusunme. Olay soyle gelisir, editor yazara burberry yazisi hazirla der, yazar bakalim internetten neler bulacagim diye search yapar, senin yazina denk gelir, nasilsa kimse anlamaz diye de araya birseyler sikistirir. Cok farki bir sektorde calismama ragmen bu tarz seylere o kadar denk geliyorum ki hic sasirmadim.

Unknown dedi ki...

Bir esinlenme olduğu kesin :)) Evdekine göre, yazı birebir aynı olmadan (Onun bir adı vardı ama hatırlayamadım şimdi),bir şey yapmaya hakkım yokmuş, dolayısıyla ben de buraya koymak dışında bir şey yapmadım.

Adsız dedi ki...

bence derginin editorunu bilgilendirmek adina boyle bir durum oldu bende blogumda bu sekilde belirttim haberiniz olsun diye atabilirisin, cok sacma bence bilmeleri lazim, hic birsey yapmiycak olsalar bile...ben kendi adima yuh diyorum ve Instyle uk okumaya devam ederim...e bide seni tabi:)

sedaca dedi ki...

gerçekten inanılır gibi değil
dergi sektöründe çalışmış biri olarak çok üzüldüm, o kadar dikkatli ve hassas yayın yönetmenleri var ki
bence bu konu da derginin yayın yönetmenine bildirilmeli, haberi yoktur çünkü
iyi niyetli düşünmek istiyorum ama ne mümkün

Flame dedi ki...

Bende basın ile alakalı bir kurumda çalıştığım içi arada olur böyle vakalar diyemeyeceğim! Haksızlık yani. Ama sen gurur duy kendinle canım. xoxo

Adsız dedi ki...

yazık ya,
ne kolaycı insanlar var !
üzüldüm, ama bir yandan da senin adına sevindim, esinlenecek!! kadar güzel yazıyorsun.

müge ile bahseder misiniz? dedi ki...

cadıcım sakın ama sakın moralını bozmaa ve sen yazılarına devam et :)
bu tarz ınsanları o kadar ıyı bılıyorum kı bır donem yanlarında staj yapmıslıgımda vardır medya sektoru boyle gercı ben tv de calısmıstım ama genelde bunu yapanlar cok oluyor.
sana tavsıyem medyatava dıye bır sıte var burada bu konudan bahset neler oldugnu gor :) ortalık bırbırne gırer cıddıyım bunu yapmalısın sessız kalma ve nolur sonra bu konu hakkındakı gelısmelerı de yaz :)
kendıne ıyı bak

Nihan dedi ki...

Ben bu konuda birsey yapamazsin yorumuna katilmiyorum. Birebir aynisi olmasa da senden alinti yaptigini belirtmedigi surece bu bir suctur. En azindan benim yaptigim iste boyle. Ay dur avukat arkadasima soracagim yarin...

Adsız dedi ki...

hemen stajyer bir avukat olarak bu konuda birşey yapabileceğimizi belirtmek isterim. Fikri ve sanat eserleri Kanunu na göre bir suç teşkil etmektedir.
xoxo

Adsız dedi ki...

Merhaba cadı, aynı konu benim başıma geldi. Aynı yazar tarafından aynı dergide. Hem de bir kere değil, 3 kere. Bir ara sırf yine benden birşeyler çalmış mı diye dergiyi aldım, ama artık almam. Kendilerine de ulaştım bu konuyla ilgili, ama zeytinyağı gibi süte çıktılar. Siz de başka sitelerden alıntı yapıyorsunuz diyorlar. Ne yazık ki ülkemizde internet hukuku diye birşey olmadığı için bunu istedikleri gibi kullanıyorlar. Gazetecilik böyle ayağa düşmüş yani!

Unknown dedi ki...

Hepinize yorumlarınız için teşekkürler,Metisia'nın da deneyimlerini paylaştığı üzere, burada yayınlayıp en azından burayı okuyanları durumdan haberdar etmek dışında, yapılacak fazla bir şey yok sanırım.

Yeliz dedi ki...

bende blogumdaki haberlerdeki bazı cümleleri değiştirerek alan ünlü portal ve dergilerle karşılaştım. hatta bir tanesi ofise ayağımıza kadar geldi:)benim düzenlediğim fotoğrafların birebir aynısı ve kendi ağzımdan yazdığım cümleler. geçenlerde de ünlü bir markanın portalında yaklaşık 25 haberimin birebir kopyalandığını gördüm. kendileriyle bağlantıya geçtim. özürleri kabahatlerinden büyük oldu. haberleri silmek yada kaynak vermek yerine cümleleri değiştirme yoluna gittiler. özellikle forumlarda bizlerden çok haber alıyorlar. ben artık kendi hallerine bıraktım:))

Adsız dedi ki...

sevgili cadı;

konu ile ilgisi olmasa da bana moda ve giyim hakkında cok güzel fikir verdiğini biliyormusun? blogunu zevkle ve büyük bir merakla takip ediyorum.sevgiler....

Unknown dedi ki...

Derinlal cok tesekkurler,birilerini birazcik etkileyebiliyorsam, blogum amacina ulasiyor demektir, bu da super bir durum benim icin :))

Adsız dedi ki...

Sevgili Cadı anca okuyabildim bu yazını. Elimde şu an bu dergi var ve tesadüf denemiyecek derece bir benzerlik söz konusu hakikaten.Sevgili yazarımız gazetecilik namına Allahtan bir kaç değişiklik yapmış!!!!!.Şarkı sözleri ve şiirlerden sonra Bloglarımızıda noterden tescilletmemiz gerekecek galiba :S yazık...

Fashioncholic Girl dedi ki...

evet ya takma sen devam et yazmaya

Unknown dedi ki...

taklitler aslını yaşatır cadııı sen keyfine bak:)

Pixie dedi ki...

Cadı bence bu tarz insanları teşhir etmek en iyisi...
Yazından fazla esinlenmiş! olması senin blogunun başarısını bir kez daha kanıtlanmış oluyor... Keşke direkt blogundan metni alıp, "modacadisi blogundan alıntıdır" ibaresini ekleseymiş....

Adsız dedi ki...

idil çetin bu işi yani 'esinlenme' işini meslek edinmiştir.ilk değilsiniz sonda olmayacaksınız ama birilerinin bu kadına haddini bildirmesi lazım.Düşüncede mülktür çalınamaz!

fairy dedi ki...

sevgili arkadaşlar
in style'ın look sayfalarındaki tasarımcı yazıları amerikan in style'dan birebir çevrilmekte ve bir sonraki ay yayınlanmaktadır. Dolayısıyla sizler yazdığınız yazılar için in style amerika'dan ilham almıs olmayasınız sakın!!!!
malum instyle amerika, yaklasık 10 yıldır türkiye'deki neredeyse bütün moda dergilerinin editörlerinin sanki kendileri üretmis gibi yazılarını+ fotoğraflarını birebir kopyaladıkları bir dergidir. Bir düsünün isterseniz.

Metisia dedi ki...

Fairy adlı arkadaşa,

Şahsen düşünmeme gerek yok. Ben neyi, nasıl yazdığımı iyi biliyorum ve idil çetin tarafından kopya edilen 3 yazımda da in style dergisinin yabancı edisyonlarından kırpma yapmadım. Ayrıca burada in style dergisini değil, idil çetini yeriyoruz. Ama sen öyle bir şekilde malum kişiyi savunmaya kalkmışsın ki, "fairy" rumuzlu kişi yoksa idil çetin ya da onun yakın bir arkadaşı mı diye insan düşünmekten kendini alamıyor!!

Adsız dedi ki...

çok eski bir haber ama yazamadan geçemiycem fairy rumuzlu kişi ekşisozlukte aynen bu yazıyı yazmıştır.instyle'ın look sayfalarını hazırlayan moda polisi... ama sadece bu kadar mı? hayır... gece gezmelerine bayılan, eğlenceli, neşeli ve güzel mi güzeldir..

Unknown dedi ki...

Interesting :)

Adsız dedi ki...

daha önde de belirtilmiş ama en azından bir daha başınıza böyle bir şey gelmesi halinde kafanızda soru işareti kalmaması açısından yinelemekte fayda görüyorum: yazdığınız bir yazının, çektiğiniz bir fotoğrafın üzerinde hak iddia edebilmeniz için onun başkaları tarafından birebir kopyalanmış olması şart değildir. Size ait bir yazı, bazı kısımları değiştirilmiş olsa dahi size aittir ve bu konuda hiçbir şey yapmasanız dahi (dava falan çok uğraştırıcı işler biliyorum) en azından dergi editörüne durumu bildirip hakkınızı aramalısınız.
-fif-

Unknown dedi ki...

Sevgili fif,yorumun için teşekkürler, sonuna kadar haklısın, olayın üzerinden bayağı bir zaman geçti, saçma sapan cevaplar yazıp sinirimi bozmalarını istemiyorum doğrusu :))

Deli Aşına Kendi Gönenirmiş dedi ki...

'tiraj'ikomik!

Pembe-askı dedi ki...

Moda cadısı;
bende bir blog yazarıyım ve bu haberini daha önce görmemiştim, The Lizard Queen'in Hacer Yeni ile alakalı hazırladığı postta gördüm linkini. Bence bu konuya gülüp geçmen ve kendinle gurur duyman gerek. Evet bende düşünüyorum başıma gelse nasıl tepki verirdim diye, çok sinir olurdum herhalde fakat şimdi bakıyorum da karşı taraftan baktığında net olarak görüyorsun ki, bu olay senin ne kadar başarılı bir blog yazarı olduğunu tekrar göstermiş. Düşünsene severek ve beğenerek okuduğun bir dergi yazarı görülmeyeceğini düşünerek dergisinde "senin" bizzat yazdığını birebir olmasa da :) değişiklikler yaparak yazmış. Komik, sinir bozucu ve ne kadar eksik olduğunu gösteriyor böyle olaylar, Türkiye'de dergicilik sektörünün. Neyse ki şimdi köklü ve dünya tarafından tebrik edilen bir dergi geldi sektörümüze (herkes çok iyi biliyor ki"Vogue") Bu eksiklikler teker teker temizlenecek sektörden. Diğer dergilere söylediğim bir şey yok yanlış anlaşılmasın. Fakat belli ki sert bir tutum sergilenememiş dergi başları tarafından. Neyse söyledim gene söylüyorum, Düşün! O kadar başarılı bir blogger'mışsın ki yazın, Türkiye'nin iyi bilinen ve okunası dergilerinden birinde izin alınmadan başka birinin ismi ile yazılmış. Seni buradan tebrik etmek istiyorum bu başarından ve başarılarından ötürü. Ve bende umuyorum ki Hacer Yeni hanım da bu yazını okur. Bazı şeylerin tersi de olabiliyormuş, biz ne yapalım ;)

Unknown dedi ki...

Çok teşekkürler desteğin ve uzun yorumun için, ben de güldüm, geçtim gittim zaten :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...