19 Şubat 2009 Perşembe

So true?

“People are more violently opposed to fur than leather because it’s safer to harass rich women than motorcycle gangs.”—John Varley


Insanlar kürke karşı, deriye olduğundan daha şiddetle karşılar çünkü zengin kadınları taciz etmek motorsiklet çetelerini taciz etmekten daha güvenli.
Evet bu alıntının açıklaması bu, kürke karşı olsam da cümlenin arkasındaki doğruluğa bir yere kadar katılmadan edemedim :) Sizin fikriniz nedir?

Although I'm totally against fur, I see the truth behind that quote upto a point . What's your opinion?

Tfs

17 yorum:

Adsız dedi ki...

kürke kesinlikle karşı biriyim ama cadıcım her zaman kadınlar daha zayıf değilmidir bazıları hariç tabi.

Unknown dedi ki...

Giyim konusunda ne kadar kullanılmamasını savunuyorsam, bir vejeteryan da yenmemesi gerektiğini savunuyor. Yemeyi sevenler için hayvanlar öldürülüyor, giymeyi sevenler için de öldürülüyor, aslında aynı şey, bir talebe arz olması adına hayvanlar kesiliyor ne için olduğu çok önemli değil, yemek için de kesiliyor, giyilmek için de kesiliyor.
John Varley'e gelince deri giymek sadece motor çetelerinin tekelinde değil ama kürk giymek zengin insanların sahip olabileceği bir şey ve işte mevzu dönüp dolaşıp kapitalizme geliyor bence hayvanlar herkesin umrunda değil.

Stilcatcher dedi ki...

Deri giymek motorsikletçilerin tekelinde mi?Aslında oldukça tartışılır bu post konusu şeçmişsin cadı:)O zaman bu söylemi yapan arkadaş gitsin suni deriden ayakkabı giysin de mantar olsun ayakları :))
Bur ben şu kürk konusu posttuma işeleyeyim:))

alis dedi ki...

Deri ile kürkü aynı kefeye koyamıyorum çünkü elde edilme biçimleri son derece farklı. Deri, eti için yetiştirilip öldürülen hayvanın yan ürünü. Deri elde edilirken hayvan ölüyor ölmesine ama en azından öldürme biçimi daha insani, daha iyi denetleniyor, ve hayvanın tamamı değerlendirilebiliyor. Kürk elde edilmek için ise o hayvan sırf kürkü için biçiliyor, canlı canlı yüzülüyor, anüsünden elektrik veriliyor, kürk matlaşmasın diye kafasına vurarak öldürülüyor. Korkunç işkencelerle (genelde canlı ve bilinci açıkken derisi yüzülüyor) ölen bu küçük hayvancıkların can çekişen bedenleri bir kamyonda üst üste çöp gibi yığılmışken hala artık yerinde olmayan göz kapaklarını kapamaya çalışıp inliyorlar. Ahlaki açıdan kabul edilemez olmanın yanı sıra bir kürk manto için 130-200 chinchilla öldüğü için mantık açısından da son derece verimsiz.

Kürk ile deri/et/vs.'yi aynı kefeye koyanlar 3 dk.'lık bir araştırma ile kürkü için hayvanın "kesilmediğini", nasıl işkence edildiğini görebilir.

Not:Tavşan kürkü olarak geçen, yakalar, kol ağızları ve hayvan oyuncaklarında kullanılan kürklerin bir kısmı aslında kedi ve köpek kürkü. Bu ürünler Çin'de "tavşan" olarak etiketlenip yola çıktıktan sonra artık ne kürkü olduğu ayırt edilemiyor.

Unknown dedi ki...

Alis çok haklısın, postuna sonuna kadar katılıyorum. Hepimiz deri giyiyoruz ve bu bizi o kadar da incitmiyor çünkü aynen dediğin gibi farklı bir elde etme ve kullanım şekli söz konusu. Bay Varley olayı, daha basit bir şekilde ele almış ama kendisinin zenginsever bir familyadan geldiğini de farketmemek imkansız :)

moda tasarım stil dedi ki...

hayvanları çok seviyoruz haklarını savunmak gerek ayrı... ama benim önceliğim insan hakları...(kıyafet olarak değil genel anlamda)

Boré dedi ki...

oh la la la la

come to think of it, no matter how rich a woman is, it's almost always men who buy them fur coats etc. as gifts. ;)

Unknown dedi ki...

haha good point dandy gum :)

Adsız dedi ki...

bende hep birileri insallah uzerindeki gercek kurk degildir dediginde gozume hep kendi aksesuarlari takilir cuzdandan kemere hepsi deri ayakkabiyi cantayi saymiyorum bile. onlar da deri be kardesim ya bu gercegi bilmiyolar yada kurk alamadiklari icin uzanamadiklari ciger misali tepki veriyolar bence. ben kurke karsimiyim karsi degilim niye bende hayvanin derisini kullaniyorum da ondan optum cadi

snow_white dedi ki...

kesinlikle katılıyorum- ki bu durum sadece moda konusunda olmakla kalmıyor- genel olarak insanlar sadece gücünün yeteceğine inanacağı kişi-kurum-kuruluşlara:) tepkilerini gösteriyor,ancak asıl tehlikeli olana gelince duraksıyorlar.kürk deri meselesi de aynı hesap, deri konusundaki hırsını da kürkten çıkarıyo...:D

Adsız dedi ki...

Hayvanların canlı canlı derilerinin soyulması, çektiklerini tahmin bile edemeyeceğimiz acıları, maruz kaldıkları işkence umurumda bile değil. Hiçbiri benim kürkümle ortamlarda atacağım hava ile boy ölçüşemez bile. Ama kürk alamadığım için "mundar" diyorum. Pes!

Bu zihniyetin üzerindeki herhangi birşeyi beğenmezseniz, kendini savunmak için "Ama bu Armani" falan deme ihtimali de yüksektir yani.

Deri-kürk kıyaslamasına gelince Alis'in haklı yorumu gayet açıklayıcı zaten.

Hala çocuklar gibi fazlasıyla cahil ve korunaklı hayatlar yaşıyoruz; önümüze gelen şeyin nasıl geldiğini düşünmüyoruz. Kürkü savunan kadınları toplayıp, o çok sevdikleri kürklerinin nasıl yapıldığını canlı canlı izlettirseler, hala kürk giymeye devam edebilecek tiynette insanlar olmadıklarını düşünmek isterim.

John Varley'in lafına gelince o kadar boş ki; hani öyle "Yiğidi öldür ama hakkını ver" tadında falan hiçbir doğruluğu da yok bence.

Haydins dedi ki...

Kurk giymek bizim ulkemizde (ya da diger ulkelerde bilemiyorum) zenginlikle alakali iken..Moskova da caycilarin, markette tezgahtarlik yapan kadinlarin bile uzerlerinde kurk oluyor..Cok sinir bozucu gercek mi degil mi anlamam ama oldukca itici bence..

Adsız dedi ki...

kürke hayır !!! alamadığımdan değil. alınamıycak uç fiyatlarda değiller. ama küçücük hayvancıkların vahşice katledildiğini bile bile alıpta üzerime giyip hava atamam. kumaş naylon kaşmir gibi bir sürü alternatif varken neden giyeyim. 1 kürk mantoya kaç tane hayvancık katlediliyor. diri diri. korkunç. elinize alıp okşadığınız çok sevdiğiniz bi hayvanın katledilip üzerinizde taşıyabilirmisiniz? ben mudodan süet yakası kürklü bi kaban almıştım. yakasındaki kürkün suni olduğunu uzunca araştırıp öyle karar vermiştim. kendi hırslarımız gösterişimiz için hayvanlar katledilmemeli. cadı çok derin bi tartışma olmuş. sayfalarca yazasım geldi... DERİ ve KÜRKÜ aynı kefeye koymayalım lütfen. çünkü kesilme ve işlenme biçimleri apayrı .

Lily de Seitas dedi ki...

Merhaba Moda cadisi,
Tam olarak katilmiyorum, cunku kullandigimiz tum deriler zaten diger ihtiyaclar icin kesilen hayvanlardan oluyor. Mesela H&M'de calistigim icin soyleyebilirim ki H&M asla sadece deri icin hayvan oldurmez :)Iciniz rahat olarak kullanabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Merhaba Lily,paylaşımın için teşekkürler :) Blog seni çok sevecek, herkes dort gozle H&M'in Tr'ye gelmesini bekliyor :))

PINK PRINCESS dedi ki...

deri sektöründeyim.alis gereken herşeyi söylemiş zaten...

Lily de Seitas dedi ki...

Merhaba Tekrar,
Ben de blogdakileri cok seviyorum :)
Strictly confidential oldugu icin bu konu hakkinda yorum yapamiyorum :( Ama zaten medya konuyu yakin takip ediyor. Malum kotalar sebebiyle bu plan askiya alindi.%25 staff discountum oldugu icin ben de dort gozle bekliyorum :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...