6 Nisan 2014 Pazar

Postkolik'te 2014 İlkbahar - Yaz Trendlerini yazdım

Merhaba :) Mart ayında sevdiğim yayınlardan olan Postkolik'in kapak yazısı benim elimden çıktı. Online olarak http://appstore.com/Postkolik den de takip edebileceğiniz dergide çıkan yazım, okumayanlar ve alışverişe çıkacaklar için şimdi blogda! 


2014 YAZ TRENDLERİ

Moda bizi eskisi kadar şaşırtmasa da, sıcak günlerde neler giyeceğimizi düşünmek bizi her zaman heyecanlandırmaya devam ediyor. İşte Burcu Olgun, namıdiğer Moda Cadısı’nın kaleminden İlkbahar Yaz sezonuna damga vuracak trendler...

YİNE YENİDEN 90’LAR
Görünüşe göre 90’ların dirilişi hiç bitmeyecek. Kimi tasarımcılar için, mesela Prozenza Schouler, 90’lar  minimal çizgilerle hayat bulurken, kimisinde cesur renk ve iç çamaşırını andıran parçalara uzanıyor. Clueless’ın Cher Horovitz’inin ve No Doubt’ın ilk zamanındaki Gwen Stefani’nin bu yazın ilham alınan karakterlerinden olduğunu söyleyebiliriz. Miu Miu’dan birbiriyle uyumlu etek ve ceketler, DKNY’ın topuklularla tamamlanan askılı düz gecelikvari elbiseleri ve Alexander Wang’den sloganlı kısa üstler bu görüntü için ideal. Bir ikinci el dükkanından alınmış Nirvana tişörtü ise, size bonus puanı kazandıracak.

ÜSTLER KISALIYOR
Bazılarımızın ortalıktan kaybolması için duacı olduğu kısa üstlerden, bu yaz da kurtuluş yok. Bu sezonda kısa üst kullanmayan tek bir tasarımcı bile bulmak neredeyse imkansız. Kış aylarını mekik çekerek geçirmek istemeyenlerin imdadına yine yüksek belli etekler, pantolonlar ve şortlar yetişiyor.
Rag & Bone tasarımcıları David Neville ve Marcus Mainwright, kısa üstleri yumuşak pantolonlar ve dar eteklerle giyilen bol ceketlerin içinde kullanmış. Kadınsı, üste oturan, romantik, sportif veya desenli bir çok çeşit arasından seçim yapmak düşündüğünüzden çok daha zor olacak.

İÇİNİZDEKİ SPORCUYU ÇIKARIN
Modada bir süredir görülen sportif etkiler, Gucci, Tom Ford ve Emilio Pucci gibi dev moda evlerinin de bu akıma kapılıp, ipek, file ve deri gibi materyalleri kullanarak sweatshirt, eşofman altı ve basketbol şortları tasarlamaları üzerine, spor ayakkabı yerine topuklularla giyilecek kıyafetleri ortaya çıkardı ve bu trend bir üst seviye taşındı. Kaykaycı, sörfçü, tenisçi ve pek çok spor dalı referanslarının sıkça görüldüğü podyumlarda, kimi tasarımcılar olaya sokak modası yönünden yaklaşırken, diğerleri ise daha elegan bir yaklaşımı benimsediler. Prada 2014 bahar koleksiyonunda pek çok elbiseyi çizgili tozluklarla birleştirdi. Her iki şekilde de spor giyim hiç bu kadar fazla ve iyi görünmemişti. İster parçaları ayrı ayrı giyin, ister bütün bir görünüm yaratın, içinizdeki sporcuyu bu sezon kesinlikle açığa çıkartın.

SANAT FESTİVALİNE HAZIR OLUN
Eğer iyi bir palto bir tablo kadar pahalıysa neden ikisini birleştirmiyoruz? Moda ve sanatın yine birbirine yaklaşmasıyla modanın sanatı konuşturduğu bir yaz bizi bekliyor.
Chanel, Celiné ve Prada podyumları cesur ve yaratıcı tasarımlarla doluydular. Meksika sokak sanatı referansları taşıyan Prada, daha çağdaş bir yaklaşımın örneklerini sergilerken Koons etkileşimli setiyle Chanel, Brassai’nin grafiti çalışmasıyla Celine modada sanatı çok iyi kullanmayı bildiler. Bu akım herkes için uygun olmasa da, doğru kullanıldığında etkisi büyük olacaktır.

ÇİÇEK AÇACAĞIZ
Miranda Priestly’i boş verin ama çiçekler 2014 sezonunda da moda dünyasının ipi göğüsleyen trendi oldular. Bahar ve çiçek kulağa biraz sıradan gelse de, 3D uygulamaları, el boyaması desenler, işlemeli ve Marc Jacobs’ın Hawaii-Viktoryen karışımlarıyla çiçekler bu sene sadece çiçekten daha fazlasını ifade ediyorlar. Christopher Kane botanik ve bilimselken, Raf Simmons defileyi çiçeklerle doldurdu. Farklı yollarla olsa da, herkes ama herkes bu deseni kullandı. Rebecca Taylor’ın yaz koleksiyonundaki gibi narin çiçeklileri ince kumaşlardan, kadınsı siluetlerden ve rahat kesimlilerden seçebilirsiniz.

PİLELİ LÜTFEN!
Pileli etekler bu sezonun eteği olmayı garantilemiş görünüyor. Kullanılan materyaller metalikten, şifona, ipekliden, şeffafa kadar uzanıyor. New York Moda Haftası’nda Proenza Schouler metalik karışımlarıyla oyuna erken girenlerden olurken Dries Van Noten da farklı karışımlarla olaya seyirci kalmadı. Londra’da Christopher Kane sezonun öne çıkanlarından ve bu trendi kullananlardan oldu. Christian Dior’un Raf Simmons’ı ajandaya bacaklarına güvenenler için yandan pileli etekleriyle dahil oldu. Milano’da Salvatore Ferragamo saten pileleri eteklerin bir yanında kemerlerle bağlarken renk olarak şampanyayı seçti. Pileli eteğe getirilen yeni ve modern yaklaşımlarla, bu eski dostumuz sıcak yaz günlerinde kurtarıcınız olacak.

PÜSKÜLLER İNCELİYOR
Püskül genelde bize western veya rock yıldızlarını çağrıştırsa da, yeni sezonda tasarımcılar daha ince siluetlerle daha rafine görünümler yakalanabileceğini kanıtladılar. Rodarte L.A. kızının dolabına püskülü eklerken, Anna Sui daha yumuşak bir renk paletini tercih etti. Markada 10. Yılını kutlayan Calvin Klein’ın yaratıcı direktörü Francisco Costa ise minimal ve zarif bir estetiğe sahip olan markanın defilesini püsküllü parçalarla kapatarak, daha maksimal bir yaklaşım izledi. Deri, boncuk veya ipek, püskülün yakıştığı iyi bir parça bulursanız, yatırımınızı yapın.

PANTOLONLAR BOLLAŞIYOR
Bedeni saran skinny pantolonların hakimiyetiyle nefes alması zorlaşan bacaklar artık rahatlayabilir. Her vücut yapısına uyan bir akım olmasa da, vücudunuzu uzun göstermek için yüksek belli pantolonlardan yardım alabilirsiniz. Beli vurgulamak için pantolonları bir kemerle kullanmayı tercih edebilir ve paçaları yere belli belirsiz değecek uzunlukta bırakabilirsiniz. Bu kadar ipucundan sonra, podyumlara dönelim mi? Bol kesimli pantolonlar Alexander Wang, Karen Walker ve Charlotte Ronson podyumlarındaki örnekleri gibi, kısa üstlerin de doğal olarak tamamlayıcısı sayılabilirler. Kısa üstlerin dışında, kısa ceketler ve gömleklerle de, belki her şeyle giyilebilen bol paçalı pantolonlar ayakkabı konusunda da uyumlular. İster oxfordlarla, ister en yüksek topuklularınızla gönül rahatlığı ile giyebilirsiniz.

ŞEFFAFLIK YİNE MODA
Daha önceki sezonlardan beri süre gelen şeffaf ve transparan akımı yine sezonun en seksilerinden. Bu trendi seviyorsanız, üst, etek, gömlek herhangi bir şeffaf parça bu trendi uygulamak için imdadınıza yetişecektir. Bu sezon dikkat edilmesi gereken bir şey varsa o da şeffaf ve opak parçaları üst üste kullanıp, görünümün yavaş yavaş inşa edilmesi ve hayal gücüne yer bırakmayan şeffaflığın hükmünü yitirmesidir. 2014 baharında ne kadar ten göstereceğiniz tamamen sizin kontrolünüzde. Opak ve şeffaf parçalar vücutla saklambaç oynarken, tasarımcılar kremsi yarı saydam plastiklerle de yaratıcılıklarını konuşturdular. Bu trendi uygulamanın en güzel yolu farklı uzunluktaki şeffaf parçaların birbiriyle giyilmesi ve paneller kullanılarak yaratılmış parçaların seçilmesi olacaktır.

PARLAYACAĞIZ
Tasarımcılar metalik madene dalmaya devam ederken, heykelsi siluetler, vücutları saran görünümlerle birleşiyor. Metalikler artık yalnız gece tercih edilmekten kurtuluyor. Aslında metalikleri uygulaması kolay değil ve ucuz görünme riski her zaman mevcut ancak bu sezonda parlaklık, zengin brokarlar, gösterişli lameler ve baş döndürücü altın işlemelerle sağlanıyor. Giambattista Valli, daha açık tonlarda metaliklerden yana tercihini yapmış, daha sakin bir altın tonunu, minimal bir seviyede parlaklıkla birleştirmiş kırılgan ve feminen bir ceket haline getirip koleksiyonunun en öne çıkan parçasını oluşturmuş. Lanvin akıcı parlak kumaşları, daha bol kesimli elbiselerle kullanmış, daha rahat ama hala şık ve duygusal kadın görünümünü korumuştu. Antonio Berardi ve Balmain‘in parıldayan gümüşleri, Dolce Gabbana ve Dries Van Noten’in ödül parlaklığındaki altınları, Tom Ford ve Marc Jacobs’ın fütüristtik yaklaşımları arasından seçim yapmakta zorlanıp, bu trendle sokaklarda bir yıldız gibi parlayacaksınız.

LOGOLAR HER YERDE
Bu kadar çok sokak modası ve 90’lar referansının olduğu bir sezonda logoların geri dönüşü de sürpriz olmadı.  Moda dünyası 80’lerden beri bu kadar çok tipografiyi bir arada görmemişti. Bu bağlamda sezonun en akılda kalan ve zekice tasarlanmış logolu parçası Alexander Wang koleksiyonundan oldu. Georgia May Jagger’ın üzerinde transparan panellerle tasarlanmış sweatshirt ün üzerinde “Parentel Advisory Explicit Content” yazıyordu. “Tasarlarken iki yanlılığı düşündüm“ diyordu Alexander Wang, maskülenlik ve sapkınlık, feminenlik ve masumiyete karşı. Bunu yaparken eğlenmek istedim, esprili olsun istedim” diyen Wang, hislerini yansıtmakta oldukça başarılı olmuşa benziyor. Mesaj kaygılı Vivienne Westwood çevreyle ilgili yorumlarına 2014’te devam ederken, Kenzo ise aşırı balık avlanması ve okyanusların kirlenmesi ile ilgili düşüncelerini iletiyordu. Logolu tişörtler ve yüksek sesli sloganlarla dolu sıcak günler bizi bekleyedursun, siz yine de kelimelerle dolu yaklaşımı billboardlara bırakın ve daha fısıldayan mesajlara yönelin. Unutmayın ne kadar esprili, o kadar iyi.

PASTELİN CAZİBESİ ARTIYOR
Modanın tatlı tarafını sevenlere bir müjdemiz var. Pastel tonlar mevsimin ana notalarından birini oluşturuyor. Pasteller ilk olarak Burberry’de görüldü, şeker tonları, kontrast siluetler ve şeffaf kumaşlarla kullanıldı. Peter Pilotto yumuşak tonları, imzası olan desenlerle birleştirdi. Christopher Kane botanik ilhamlar olan koleksiyonunda fıstık yeşili ve lilayı kullandı. Milano Moda Haftası’nda Donatella Versace, Versace koleksiyonu için markanın imzası olan gösterişli görünümü pastellerle de uyguladı. Miu Miu pastellere daha emsalsiz bir yaklaşım sergiledi ve 1970’ler referansıyla, iyi kesimli güzel dış giyim parçalarıyla kullanıp, pastel tonlarını blokladı. Carven, Mulberry ve Dior da bize pembelerin, su yeşillerinin bol bol kullanıldığı parçalar tasarlasa da bu yıl pastellerin tatlılıktan çok, daha cazibeli bir havası olduğu kesin.

TRİBAL TINILAR

Afrika çöllerinden, Japonya’ya, oradan Latin Amerika’ya modanın bu sezon folklorik bir yolculuğa çıktığı kesin. Zengin işlemeler, etnik takılar, drapeler ve grafik desenler sanki National Geographic sayfalarından podyumlara transfer olmuş gibiydiler. Givenchy, Valentino ve Alexander McQueen bu yolculuğun baş mimarları oldular. Ricardo Tisci’nin, Afrika esintilerini Japon kimonolarıyla birleştirdiği parçalar, geçen sezonun kitch Bambi desenlerinden sonra, daha olgun ve estetik bir dünyanın kapılarını aralıyordu.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

güzel bir yazı olmuş.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...